papírhulladék

Hogyan dobhatom el megfelelően a címkét és annak csomagolását?

Tippek a használt Avery Zweckform címkék és matricák helyes ártalmatlanításához

A címkékkel általában felhasznált állapotban találkozunk, melyek termékekre, tárgyakra vannak felragasztva. Ha a címke papírra került fel - például levélre vagy kártyára -, akkor azt a papír anyagával együtt dobhatja ki, papírhulladékként. Ha a címke üvegen van, akkor azt az üvegtárggyal együtt kell ártalmatlanítani, például a betét visszaváltásával vagy a hulladéküvegtartályba helyezésével. Ha egy címkét külön-külön dobnak el, akkor a szemétkosár vagy a háztartási hulladék a megfelelő választás.

etikett felépítése

A címke felépítése

A címke különböző összetevőkből áll. A felső anyag - vagyis a tényleges címke - papírból vagy fóliából készül. Ez utóbbi anyagot akkor használják, ha a címkének különösen ellenállónak kell lennie, pl. ellenáll a nedvességnek, olajnak, szennyeződésnek, hőnek vagy hidegnek.

A címkék egy hordozó lapon vannak, ahonnan külön-külön lehúzhatók. A felső anyag és a hordozó között vékony ragasztóréteg van. A ragasztó úgy van kialakítva, hogy egyrészt a címke könnyen eltávolítható legyen a hordozólapról, másrészt megbízhatóan az új helyén maradjon. Ezért az egyes elemekről is különböző módon kell rendelkezni. 

Hátlap: Hulladékgyűjtőbe vagy háztartási hulladékba dobja

A hátlapot vékony szilikon film borítja. Ez biztosítja a címkék könnyű eltávolítását, de a lehúzás után a szilikon ott marad. Sajnos még a legmodernebb újrahasznosító vállalatok sem képesek eltávolítani a szilikonréteget a papírról. Akkor hová dobjuk a címkelapot? A szilikonnal bevont hátlapot Németországban és Ausztriában a hulladékgyűjtőben, Svájcban a háztartási hulladékban kell elhelyezni, és nem a hulladékpapírral együtt! Míg a papírhulladékot nagyrészt újrahasznosítják, a háztartási hulladékot elégetik. Az így felszabaduló energiát a távhőhálózatba vezetik, és így újra felhasználható.

Mi is új igyekszünk új megoldást találni a szilikon réteg cseréjére egy másik, könnyebben eldobható anyaggal. Jelenleg azonban nincs alternatív lehetőség a szilikonvegyület nélküli hátlapok gyártására.

A csomagolás megsemmisítése

Az anyagtól függően különféle módon kell megsemmisíteni a csomagolást

Az Avery Zweckform termékek csomagolása eltérő. A csomagolás típusa többmindentől is függ: a termék méretétől, mennyiségétől és attól, hogy a terméknek láthatónak kell-e maradnia a csomagolásban, vagy elegendő a csomagoláson feltüntetett kép. Fontos szempont természetesen a termék védelme is. 

Az általános csomagolás egyrészt a kartondoboz (például az A4 formátumú etikettek esetében), illetve a fóliából készült csomagolás kartonbetéttel (például a Z-design matricák és A4-nél kisebb formátumú termékek esetén). 

Típustól függően a csomagolást különféle módon kell ártalmatlanítani:

Kartondobozok és csomagolólapok: Tegye őket a papírhulladékba

A kartondobozok, mivel papírból készültek, a papírhulladékhoz tartoznak. Ezt újrahasznosítják, és új termékek, például konyhai papírtekercsek, WC-papír és még sok más termék gyártásához felhasználhatóak. A csomagolólapokat ugyanúgy lehet ártalmatlanítani, mint a papírból és kartonból készült kartondobozokat. Svájcban - az önkormányzattól függően - külön hulladék- és kartongyűjtők lehetnek: Kérjük, ezért ártalmatlanításakor ügyeljen a regionális feltételekre.

Kukoricakeményítő fólia: a sárga kukába

Ezt használjuk új, Z-alakú matricáink csomagolásához a Din A5 csomagokban. A fólia valóban teljes mértékben biológiailag lebomló, erre jelenleg nincs biológiai ártalmatlanítási lehetőség. A kukoricakeményítőből készült fóliát ezért a sárga kukába kell dobni, és nem dobható a biokukába. Ennek ellenére már környezetbarátabb, mint a műanyag fóliák, mert megújuló alapanyagokból készül.

Műanyag fólia: a sárga kukába

A sárga kukába: Ez a megfelelő hely a csomagolófólia ártalmatlanításához, a fólia így az újrahasznosítási körforgásba kerül. Csak 2018-ban 1,6 millió tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Zöld Ponttal, melyet újrahasznosítottak és másodlagos nyersanyagként került vissza a gazdasági körforgásba. Ezzel 38 milliárd megajoule primer energiát és 950 000 tonna széndioxid-értéket spóroltak meg ugyanabban az évben. Az Avery Zweckform részt vesz ebben a keringési rendszerben a Green Dot licencelésével, beleértve a megfelelő licencdíjakat is.

fenntarthatóság